Nutrisi Terbaik Untuk Menyokong Kesihatan Sel

Tahap kesihatan sel tubuh kita adalah sangat penting. Bila sel sihat, ianya akan berfungsi secara efektif, dan membolehkan kita menjalani kehidupan yang lebih sihat. Namun begitu, setiap hari sel kita terdedah kepada pelbagai faktor yang boleh menjejaskan kesihatannya. Sebagai contoh, pemakanan tidak sihat, tekanan, sinaran UV, tidur yang tidak cukup dan juga pencemaran alam sekitar boleh merosakkan sel dan fungsinya.


Sel yang sihat boleh melindungi dan memperbaiki kerosakan yang dialaminya. Tetapi, bila kita semakin berusia, fungsi membaikpulih sendiri (self-repair) semakin menurun. Kesannya, dari masa ke semasa, semakin meningkat sel-sel yang rosak setiap hari dalam tubuh kita akibat dari kebanyakan sel dalam badan mula hilang keupayaan untuk membaikpulih sendiri.

Jadi, sudah tiba masanya untuk kita jaga kesihatan sel badan kita untuk tingkatkan kemungkinan hidup yang lebih sihat, lebih lama dan bahagia. Bagaimana caranya? Mulakan dengan berikan nutrisi terbaik kepada sel kita untuk menyokong kesihatannya.
Bagaimana proses penuaan berlaku dalam tubuh kita?


Terdapat empat mekanisma penuaan pada peringkat selular;

1. Kerosakan DNA


Radikal bebas boleh merosakkan DNA sel kita, menyebabkan mutasi yang seterusnya membawa kepada kerosakan sel dan akhirnya kematian sel.

2. Penurunan penghasilan tenaga


Mitokondria merupakan loji kuasa di dalam sel-sel kita. Bila bertambah usia, kuantiti mitokondria semakin menurun. Ini akan memberi kesan pada badan kita di mana kita akan jadi penat dan lesu. Di samping itu, ia boleh menyumbang kepada berlakunya masalah sendi, masalah jantung dan penyakit Alzheimer.


3. Keradangan


Makanan tinggi lemak dan tinggi kalori adalah punca utama keradangan dalam badan. Keradangan yang kerap dan berterusan mengganggu fungsi normal sel kita. Keadaan ini meningkatkan risiko penyakit dan mempercepatkan proses penuaan sel kita.

4. Pengumpulan protin AGE


AGE (Advanced Glycation End-Product Protein) merupakan bahan buangan sel kita. Pembentukan AGE yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan selular dan menjejaskan panjang umur (longevity) sel. Ia boleh menyumbang kepada intolerensi glukosa, terutamanya pada pesakit diabetis.


Nutrisi Terbaik Untuk Menyokong Kesihatan Sel


Untuk menyokong kesihatan sel, kita perlu peliharanya dari sebarang kerosakan. Polifenol adalah nutrisi terbaik untuk menyokong kesihatan sel kita. Polifenol adalah kumpulan fitonutrien dari tumbuhan yang mempunyai ciri antioksidan yang sangat berkuasa, bertindak sebagai pelindung kepada sel kita dari kerosakan radikal bebas.

Berikut antara tumbuhan yang kaya dengan polifenol yang bermanfaat untuk kesihatan sel kita :

1. Anggur Muscadine
● salah satu buah-buahan semulajadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa.
● mempunyai satu tambahan kromosom  yang menyediakan polifenol unik asid elagik dan elagitanin yang boleh menghalang dan mengurangkan pertumbuhan sel yang tidak normal.
● mempunyai rangkaian lengkap polifenol seperti resveratrol dan quercetin.
●  pertingkatkan penghasilan tenaga dan panjang umur sel.

2. Polygonum CuspidatumIa mengandungi polifenol utama yang dipanggil Resveratrol. Resveratrol telah terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan seperti :

● anti-keradangan
● Pertingkatkan peredaran darah
● Mengurangkan pengumpulan platelet darah 

3. Purple CarrotIa mengandungi polifenol Anthocyanins. Ia mempunyai kuasa antioksidan yang kuat yang membantu:

●  menggalakkan penglihatan yang sihat
● pertingkatkan kesihatan salur darah
● mengurangkan keradangan

4. European ElderberryIa kaya dengan polifenol Anthocyanins. Kajian menunjukkan polifenol ini membantu:

●  mengurangkan kerosakan radikal bebas
●  tingkatkan perlindungan imun


Hasil gabungan keempat-empat ramuan hebat ini didapati:

●  menyediakan resveratrol dan gabungan fitonutrien proprietari yang menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

●  10 kali ganda lebih kuat daripada resveratrol sahaja dalam memperlahankan kerosakan sel akibat pembentukan AGE protein.

●  menyediakan lebih daripada 15 polyphenols yang bermanfaat termasuk ellagitannins, antioksidan yang paling kuat.

●  mengaktifkan kunci pengawal selia genetik untuk panjang umur yang dipanggil Nrf2 yang membantu melambatkan penuaan selular.


Dalam kajian makmal. campuran unik polifenol Anggur Muscadine, Polygonum Cuspidatum, European Elderberry dan Purple Carrot menunjukkan kesan positif kepada empat mekanisme utama penuaan selular.


1. Pelihara dan perbaiki DNA sel
Dalam kajian makmal, Polifenol dari campuran botani ini telah terbukti dapat membantu:
  • melindungi dari kerosakan DNA
  • menyokong pembaikan, pembaharuan dan fungsi sel yang sihat.

2. Tingkatkan tenaga selPolifenol membantu menggalakkan penghasilan mitokondria. Tenaga sel yang optimum, mengecas semula dan memperbaharui sel kita supaya sel-sel kita kuat dan berdaya tahan.

3. Pertahanan sel


Dalam kajian klinikal, campuran polifenol yang unik ini terbukti dapat merendahkan  tindak balas keradangan pada orang yang sihat selepas mengambil makanan yang tidak sihat. Kurang keradangan bermakna kita mempunyai pertahanan sel yang lebih kuat dan secara literal melambatkan proses penuaan.


4. Mengurangkan pembentukan AGE protin


Kajian makmal juga menunjukkan bahawa campuran unik Polifenol ini membantu memperlahankan pembentukan AGE protin sehingga 90 peratus berbanding resveratrol sahaja, dengan pengurangan hanya 30 peratus. Sel yang mempunyai AGE protein rendah menggalakkan jantung yang sihat dan paras glukosa darah yang lebih sihat.

Campuran unik polifenol tumbuhan ini adalah bahan aktif utama yang terdapat dalam VIVIX!!Jadi, jika anda ingin menjaga kesihatan sel dan menjalani penuaan yang sihat, VIVIX adalah supplemen terbaik yang patut anda amalkan dalam diet seharian.

Di samping pengambilan VIVIX, adalah penting juga bagi anda untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat dengan:
  • mengamalkan diet yang seimbang, rendah lemak tepu dan kaya dengan serat
  • kerap bersenam
  • kurangkan pengambilan gula
  • tingkatkan pengambilan multivitamin, asid lemak perlu, vitamin C dan protin tumbuhan berkualiti tinggi untuk asas sel yang sihat.
  • berhenti merokok

Akhir sekali, kurangkan tekanan dalam hidup dan dapatkan tidur dan rehat secukupnya.


Untuk sebarang pertanyaan dan konsultansi tentang produk Shaklee, boleh terus hubungi saya di www.wasap.my/60129402903

Klik di bawah untuk pembelian secara online.

Jangan ragu-ragu untuk hubungi saya.
Saya sedia untuk membantu.


Shikin Satiman
ID : 1147051
Whatsapp/Call : 012-9402603
Emel : shikin.azly@gmail.com
Fb : shikin satiman
Ig : vitamin_sihat_semulajadi

Kawasan COD : Hulu Langat - Bandar Mahkota Cheras - Ampang - Bandar Tun Hussien Onn - Kajang

Pos seluruh Malaysia

*Disclaimer : Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat dan mencegah sebarang penyakit.

CONVERSATION

1 comments:

Back
to top