Cara Berkesan Merawat Scoliosis Sebelum Jadi Kronik

Scoliosis merupakan suatu keadaan di mana tulang belakang membengkok dan melengkung dari paksinya. Lengkungan biasanya berbentuk S atau C. Dalam kebanyakan orang, tidak diketahui apakah punca terjadinya lengkungan tersebut. Scoliosis jenis ini dikenali sebagai Scoliosis Idiophatic.

Scoliosis boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Tetapi, kebanyakan kes scoliosis berlaku pada golongan kanak-kanak berusia 10-12 tahun, di mana ketika usia ini mereka sedang membesar dengan cepat. 

Kebanyakan scoliosis melibatkan gejala yang ringan, tetapi sesetengah kanak-kanak mengalami kecacatan tulang belakang yang semakin teruk apabila mereka semakin membesar. Scoliosis yang kronik boleh membawa risiko lumpuh. Lengkungan tulang belakang yang teruk boleh mengurangkan jumlah ruang dalam dada, menyebabkan paru-paru sukar untuk berfungsi dengan baik.

Rawatan tidak diperlukan dalam kebanyakan kes scoliosis. Namun, ada sesetengah kes memerlukan pesakit scoliosis memakai pendakap untuk menghentikan lengkung daripada menjadi lebih teruk. Lain-lain kes scoliosis mungkin memerlukan pembedahan untuk mengekalkan scoliosis dari jadi semakin teruk. Cara alternatif iaitu dengan pengambilan suplemen tertentu juga berkesan merawat scoliosis sebelum ia jadi bertambah kronik.Punca Terjadinya Scoliosis

Kebanyakan orang mengalami Scoliosis Idiophatic di mana punca terjadinya Scoliosis tidak diketahui.  Namun, ada beberapa jenis Scoliosis mempunyai punca yang nyata. Pakar perubatan membahagikan lengkungan ini kepada dua jenis iaitu struktur dan non-struktur.

➤ Struktur : lengkungan tulang belakang tegar dan tidak boleh diubah. Punca terjadinya jenis ini :
 • cerebral palsy
 • muscular dystrophy
 • kecacatan kelahiran
 • jangkitan
 • tumor
 • masalah genetik seperti Marfan Syndrome dan Down Syndrome
➤ non-struktur : tulang belakang berfungsi secara normal tetapi kelihatan melengkung. Ini terjadi disebabkan oleh beberapa perkara seperti salah satu kaki terlebih panjang, kekejangan otot, dan keradangan. Kebiasaannya, apabila masalah ini dirawat, Scoliosis akan hilang.

Scoliosis Kongenital berlaku semasa tulang belakang baik berkembang dalam kandungan. Masalah dengan tulang-tulang kecil di belakang yang dikenali sebagai vertebra boleh menyebabkan tukang belakang melengkung. Vertebra mungkin tidak lengkap atau gagal untuk membahagi dengan betul. Doktor boleh mengesan keadaan ini apabila bayi itu dilahirkan. Atau, mereka mungkin tidak merasai apa-apa sehingga remaja.

Sejarah keluarga dan genetik juga boleh menjadi faktor risiko untuk scoliosis idiopathic. Jika anda atau anak-anak anda mempunyai keadaan ini, pastikan anak-anak anda yang lain diperiksa secara teratur.

Scoliosis muncul paling kerap semasa pertumbuhan pesat kanak-kanak iaitu ketika berusia antara 10 dan 15 tahun. Kanak-kanak lelaki dan kanak-kanak perempuan mempunyai peratus yang sama dalam menghidap scoliosis idiopathic kecil. Tetapi lengkungan pada gadis remaja adalah 10 kali lebih cenderung untuk menjadi lebih buruk dan mungkin perlu dirawat.

Scoliosis didiagnosis semasa remaja boleh berterusan ke alam dewasa. Lebih besar sudut lengkungan tulang belakang itu, semakin besar kemungkinan ia boleh meningkatkan masa ke masa. Jika anda mempunyai scoliosis pada masa lalu, dapatkan pemeriksaan doktor secara berkala.

Scoliosis degeneratif memberi kesan kepada orang dewasa. Ia selalunya berlaku di bahagian bawah belakang memandangkan cakera dan sendi tulang belakang mula haus apabila anda semakin berusia.

Gejala Atau Tanda-tanda Scoliosis

Gejala biasanya muncul semasa zaman remaja, terutamanya semasa pertumbuhan pesat iaitu sekitar masa akil baligh, tetapi orang dewasa yang berusia yang mempunyai sakit belakang boleh didiagnosis dengan scoliosis buat kali pertama juga.

Sesetengah gejala dan tanda yang dialami oleh individu yang mempunyai scoliosis termasuk:
 • Sakit di belakang (hampir 90 peratus daripada pesakit scoliosis melaporkan berasa sakit, ini yang menjadi kebimbangan paling utama untuk ramai pesakit)
 • Seluruh badan condong ke satu arah
 • Satu bahagian bahu lebih tinggi berbanding yang satu lagi.
 • Satu bahagian pinggul seolah-olah ternaik berbanding dengan yang stu lagi.
 • pinggang yang tidak sekata
 • hilang keseimbangan
 • penuaan cakera tulang belakang lebih cepat
 • pengurangan isipadu paru-paru
 • tekanan psikologi dan kebimbangan (terutamanya pada kanak-kanak atau remaja jika mereka perlu memakai pendakap belakang, yang boleh menimbulkan rasa memalukan)

Rawatan Untuk Scoliosis

Doktor menggunakan sejarah perubatan dan keluarga, pemeriksaan fizikal, dan ujian apabila memeriksa seseorang untuk scoliosis. Sinaran X tulang belakang boleh membantu doktor membuat keputusan jika seseorang itu mempunyai scoliosis. Sinaran X membolehkan doktor mengukur darjah lengkungan (seperti 25 darjah) dan melihat lokasi, bentuk, dan corak.

Untuk pesakit Scoliosis, doktor biasanya akan mencadangkan pemerhatian, pemakaian pendakap atau pembedahan.

1. Pemerhatian : Doktor akan memeriksa setiap 4 hingga 6 bulan untuk melihat jika lengkung semakin baik atau lebih teruk lagi. Pemerhatian digunakan bagi mereka yang masih berkembang dan mempunyai lengkung lembut. Tiada sebarang rawatan dilakukan. Pesakit perlu tunggu dan lihat.

2. Pemakaian pendakap (bracing) : Doktor mungkin menasihatkan memakai pendakap untuk menghentikan lengkung daripada menjadi lebih teruk. Pendakap boleh digunakan apabila seseorang itu masih berkembang dan mempunyai lengkung yang sederhana.

3. Pembedahan : Doktor menggunakan pembedahan untuk membetulkan keluk atau menghentikannya daripada menjadi lebih teruk apabila orang yang masih berkembang, keluk yang teruk, dan keluk yang semakin teruk. Pembedahan sering melibatkan menggabungkan bersama-sama dua atau lebih tulang di tulang belakang. Doktor juga boleh dimasukkan ke dalam rod logam atau peranti lain. Alat-alat ini dipanggil implan. Mereka tinggal di dalam badan dan membantu menjaga tulang belakang lurus selepas pembedahan.

Kaedah Nutrisi Untuk Merawat Scoliosis

Selain rawatan yang dicadangkan doktor, anda boleh pilih untuk merawat scoliosis dengan pengambilan diet yang padat dengan nutrien dan juga di bantu dengan pengambilan suplemen. Scoliosis tidak boleh disembuhkan, tetapi ia boleh dikawal. 

Untuk pesakit scoliosis, mereka disarankan untuk mengamalkan diet yang padat dengan nutrien. Apakah maksud diet padat dengan nutrien? Maksudnya kurangkan atau elakkan makanan yang diproses, banyakkan pelbagai buah-buahan dan sayuran segar, kurangkan pengambilan gula serta ambil makanan probiotik dan suplemen. Ini dapat bantu mengurangkan keradangan dalam badan dan mengurangkan kerosakan tisu di tulang belakang.

Bagaimana suplemen Shaklee boleh bantu?

Selain dari mengubah diet dengan menambah lebih banyak nutrien serta kompaun antioksidan dan anti radang, pengambilan suplemen dapat bantu mencukupkan keperluan nutrien yang badan perlukan.

Antara suplemen Shaklee yang dapat bantu mengurangkan simptom Scoliosis termasuk :

1. Vivix : kaya dengan antioksidan dan bersifat anti-radang yang dapat bantu merawat Scoliosis. Bahan aktif dalam Vivix boleh bantu memperbaiki sel-sel yang rosak sehingga ke peringkat DNA. Selain itu, ia dapat bantu memelihara sel-sel badan dari kerosakan radikal bebas.

2. Ostematrix : mengandungi Vitamin D yang sangat penting pertumbuhan, perkembangan dan mengekalkan kepadatan tulang. Ia juga mengandungi magnesium yang penting untuk kesihatan otot, tulang dan tulang belakang.

3. Collagen Powder : bekalkan kolagen yang berkualiti untuk menyokong kesihatan tulang belakang. Colagen powder shaklee diperbuat daripada bahan premium iaitu sisik ikan merah. Ia mempunyai saiz yang sangat kecil dan mudah diserap oleh badan.

4. OmegaGuard : mengandungi asid lemak Omega 3 yang boleh bantu mengurangkan keradangan pada tulang belakang. Ia boleh bantu mengurangkan sakit belakang yang mungkin dialami oleh pesakit Scoliosis.

 


Anda atau ahli keluarga ada yang mengalami Scoliosis? Jangan berlengah lagi. Dapatkan segera set ini untuk bantu atasi masalah kesihatan anda.

Klik di bawah untuk pembelian secara online.


Jangan ragu-ragu untuk hubungi saya.
Saya sedia untuk membantu.

Shikin Satiman
ID : 1147051
Whatsapp/Call : 012-9402603
Emel : shikin.azly@gmail.com
Fb : shikin satiman
Ig : vitamin_sihat_semulajadi

Kawasan COD : Hulu Langat - Bandar Mahkota Cheras - Ampang - Bandar Tun Hussien Onn

Pos seluruh Malaysia

*Disclaimer : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat dan mencegah sebarang penyakit.

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Back
to top