Cara Atasi Masalah Jeragat Dan Pigmentasi Dengan Berkesan

Jeragat adalah bintik-bintik halus berwarna coklat dan keperang-perangan. Ia biasanya terjadi disebabkan oleh faktor keturunan yang dialami sejak kecil atau remaja. Jika selalu terdedah pada cahaya matahari, kulit akan bertambah gelap dan besar kemungkinan akan menjadi melasma (pigmentasi bertompok).

Jeragat dan pigmentasi tidak membahayakan kesihatan, tetapi mereka yang alaminya pasti sedikit sebanyak mengurangkan keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang ramai dan seterusnya mengganggu emosi.
PUNCA-PUNCA JERAGAT


Penting untuk kita ketahui apakah punca terjadinya jeragat supaya kita dapat elakkan ia dari terus berlaku dan merosakkan kulit wajah. Antara punca-puncanya:

1. Sinaran UV yang menjadikan kelebihan pigmen pada wajah di mana kulit kita terdedah kepada sinaran matahari yang boleh menggelap dan membakar kulit serta membawa kanser kulit.

2. Tidak membersihkan mekap dengan sempurna.Ada di kalangan wanita yang selepas balik kerja tidak membersihkan bahan solekan di wajah mereka membuatkan segala bahan kimia dalam bahan solekan meresap ke dalam kulit dan mendap ke bawah lapisan kulit yang menyebabkan kulit berisiko mendapat jeragat

3. Menggunakan bahan mekap yang tidak berkualiti dan bermutu rendah(Ingat!!untuk kesan jangka panjang sangat merbahaya)

4. Hormon yang tidak seimbang disebabkan mengandung atau menopaus serta gelisah dan tidak cukup tidur

5. Disebabkan oleh masalah pada limpa

6. Kesilapan menggunakan produk yang tidak sesuai dan tidak selamat.

7. Ramai wanita tidak menggunakan pelindung sewaktu di dalam rumah..Sebagai contoh ketika memasak, kita sebenarnya terdedah kepada haba api dapur..bayangkan setiap hari kita masak…lama kelamaan sel kulit akan rosak..jadi wanita perlukan pelindung walaupun berada di dalam rumah.

8. Kolagen yang semakin hilang di dalam pipi membuatkan ia tidak bermaya dan berkedut. Ini di sebabkan bahan kimia seperti asap kereta,rokok dan bahan-bahan alat solekan.

9. Kandungan bahan kimia yang merbahaya seperti MERKURI dan HYDROKUINON ACID

10.Ramai di kalangan kita yang mencecah umur 35 ke atas kerap mendapat masalah jeragat atau pigmentation..


Nutriwhite Spot Whitening Treatment


Untuk bantu atasi masalah kulit berjeragat atau yang mengalami pigmentasi, Spot Whitening Treatment adalah pilihan yang tepat.Apa yang terkandung di dalam krim hebat ini?

Spot whitening treatment mengandungi 3 bahan utama yang mampu merawat dan memulihkan kulit berjeragat dan alami pigmentasi, iaitu:

1. Likoris
Merupakan ekstrak cecair daripada akar tumbuhan Glycyrrhiza glabra, digelar sebagai "akar manis" , 30-50x lebih manis daripada gula. Ramuan aktifnya ialah glycyrrhizin yang membantu dalam merawat gastrik dan digunakan sebagai perasa makanan dan minuman. Likuoris mengandungi 2-9% glycyrrhizin.

Glycyrrhizin bersifat anti-radang kerana ia mampu 'menyamar' menjadi kortisol (hormon steroid yang dirembeskan oleh sel apabila badan dalam keadaan stres). Oleh itu, bila ada glycyrrhizin, secara tidak langsung, badan akan mengenalinya sebagai kortisol & akan bertindak sebagai anti-radang.

Pada tahun 2003, likoris digunakan secara topikal. Melalui kajian klinikal yang dijalankan terhadap 100 orang, bagi melihat efek gel likuoris terhadap pesakit dermatitis (eczema). Setelah 2 minggu, kemerahan, bengkak dan gatal-gatal mula berkurang. Kajian tersebut mendapati bahawa likuoris boleh dijadikan sebagai herba yang efektif terhadap rawatan sakit eczema. Sebab itulah, bila likuoris digunakan untuk kecantikan, ia mampu menghalang radang pada kulit.

Hasil kajian oleh King's College London dan Tabriz Medical Science University menemui bahawa glycyrrhizin membantu dalam kemasukan bahan-bahan aktif lain ke dalam kulit. Ia lebih efektif apabila berada dalam bentul gel berbanding dalam bentuk losyen/krim.

Nutriwhite Spot Treatment adalah dalam bentuk gel dan ini menunjukkan glycyrrhizin yang terdapat dalam likuoris akan membantu kemasukan bahan-bahan aktif lain ke dalam kulit agar menjadi lebih berkesan dan efektif dalam melindungi kulit.

Likuoris juga mengandungi glabridin. Glabridin ialah sejenis phytoestrogen, iaitu sebatian tumbuhan yang diperolehi melalui aktiviti biologi yang setanding dengan hormon estrogen manusia. Estrogen merupakan hormon yang merangsang tubuh untuk menghasilkan kolagen dan asid hialuronik bagi memastikan tisu anda sentiasa nampak muda.

Maka, produk yang mengandungi likuoris mampu menggalakkan kulit untuk menghasilkan tisu yang kukuh, menggalakkan  penghasilan kolagen dan asid hialuronik dan secara tidak langsung bertindak sebagai anti-penuaan. Selain itu, glabridin juga merencatkan enzim tyrosinase (enzim yang terlibat dalam penghasilan melanin). 

Sebelum ini, ramai yang menggunakan hydroquinone sebagai pencerah kulit (bagi rawatan pigmentasi), tetapi ia sudah DIHARAMKAN penggunaannya kerana bersifat karsinogenik. Jadi, glabridin dari likuoris yang mampu bertindak sebagai pencerah kulit dan mengelakkan UVB daripada mencetus pigmentasi & radang pada kulit.

Dalam likuoris juga ada Liquiritin yang efektif dalam merawat melasma (kulit mengalami tompok-tompok hitam) disebabkan oleh seringkali terdedah pada cahaya matahari, hamil, hormon, pil perancang & kosmetik yang bertoksik.  Liquiritin bertindak sebagai agen depigmentasi (mengelakkan pigmentasi). Kajian dilakukan di Pakistan membuktikan bahawa Liquiritin adalah lebih EFEKTIF berbanding hydroquinone. 


2. PeonyPeony adalah sekuntum bunga yang cantik. Ia merupakan bunga simbolik di China & digelar sebagai QUEEN OF FLOWERS. Digunakan sebagai dekorasi pada rumah, kuil dan pakaian, Peony mempunyai haruman yang segar, berwarna pastel dan rupa nya seakan-akan bunga ros yang 'fluffy'. Bunga ini tahan lama, bertahan dalam suhu yang sejuk, mekar dan hidup selama beberapa tahun di satu tempat tanpa perlu ditanam semula.

Peony mempunyai bahan anti-bakteria, iaitu 'Paeonol' dan ini menjadikan dirinya berfungsi sebagai anti-radang dan anti-fungi untuk merawat radang kulit.Akar Peony mempunyai bahan kimia semulajadi iaitu 'Paeoniflorin' yang berperanan sebagai anti-oksidan. Ekstrak akar Peony seringkali digunakan sebagai ramuan untuk menyegarkan dan melegakan kulit.

Ekstrak Peony juga telah berkurun lama digunakan dalam bidang perubatan sebagai penggalak Mikrosirkulasi (Microcirculation). Mikrosirkulasi (Microcirculation) bermaksud pergerakan darah di dalam salur darah yang kecil.


Maka, apa pentingnya Mikrosirkulasi (Microcirculation)?

Bila pergerakan darah berjalan dengan baik, oksigen juga turut bertukar ganti dengan galaknya di antara sel dan salur darah. Maka ia dapat mengelakkan tanda-tanda penuaan awal. Oleh itu, proses ini akan mencantikkan kulit dengan membekalkan khasiat pada kulit dan mempercepatkan proses detoks pada sel kulit.

Jadi, apa bonus kita dapat kat sini? MENGELAKKAN PIGMENTASI (SPOTS)!!!!

3. Cat's ClawTumbuhan ini datangnya dari Hutan Hujan Peru (Amazon). Kini dah ada di USA juga. Ada 2 jenis yang biasa digunakan di Utara Amwrika & Eropah, iaitu Uncaria guianensis (merawat luka) & Uncaria tomentosa (perubatan & supplemen). Kajian terhadap Cats Claw telah dilakukan sejak 1970. Antara kajian yang telah dilakukan ialah:

1. Cats Claw mampu memperbaiki DNA yang telah rosak.

2. Ekstrak Cats Claw menggalakkan pembaikian DNA pada kulit dan mengelakkan radang kulit.

Bahan penting dalam Cats Claw ialah Alkaloids (Pada batang & akar). Salah satu alkaloid yang paling aktif ialah ISOPTEROPODIN (Isomer A) yang berfungsi sebagai anti-oksidan untuk melindungi tubuh (kulit) daripada radikal bebas. Kajian terhadap Cats Claw juga mendapati bahawa ia mampu melindungi dan memperbaiki DNA yang rosak/mati akibat sinaran UV.


Dengan gabungan ketiga-tiga bahan utama di atas, Spot Whitening Treatment pilihan terbaik bagi mereka yang ingin hilangkan kulit berjeragat dan pigmentasi. 

Apa Kata Pengguna?
Untuk kesan yang lebih baik dan cepat, penjagaan dalaman juga sangat membantu. Supplement yang boleh membantu atasi masalah jeragat dan pigmentasi boleh baca di sini.

Untuk sebarang pertanyaan dan konsultansi, boleh terus hubungi saya di talian 012-9402603. 

Apa tunggu lagi..Jom order sekarang!!

Klik di bawah untuk pembelian secara online.

Jangan ragu-ragu untuk hubungi saya.
Saya sedia untuk membantu.

Shikin Satiman
ID : 1147051
Whatsapp/Call : 012-9402603
Emel : shikin.azly@gmail.com
Fb : shikin satiman
Ig : vitamin_sihat_semulajadi

Kawasan COD : Hulu Langat - Bandar Mahkota Cheras - Ampang - Bandar Tun Hussien Onn

Pos seluruh Malaysia

*Disclaimer : Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat dan mencegah sebarang penyakit.

CONVERSATION

1 comments:

  1. Liquiritin is a natural flavonoid compound found in the root of Glycyrrhiza glabra L. Liquiritin shows potential antidepressant-like effection and can increase SOD activity, inhibit lipid peroxidation, and lessen production of MDA. Liquiritin

    ReplyDelete

Back
to top