9 Makanan Terbaik Untuk Naikkan Bacaan Platelet Darah

Platelet adalah salah satu sel paling kecil dalam aliran darah yang melindungi tubuh daripada kehilangan darah yang berlebihan semasa kecederaan. Bila adanya luka atau kecederaan, sel-sel ini bergerak ke kawasan luka, mengikat saluran darah yang rosak dan membentuk darah beku. 

Tubuh manusia yang sihat seharusnya mempunyai 150000-450000 platelet setiap MCL darah. Apabila kiraan platelet dalam darah jatuh di bawah julat normal, keadaan ini dipanggil sebagai thrombocytopenia. 


Kiraan platelet darah yang rendah boleh menyebabkan pendarahan. Pendarahan secara tiba-tiba biasanya datang dari hidung dan gusi; dan di bawah kulit di mana ia menghasilkan lebam (biasanya Purpura di lengan) dan pendarahan (Petekia) pada kaki dan tapak kaki. Untuk sesetengah wanita, mereka mungkin mengalami haid yang lebih lama atau lebih berat.


Sekiranya anda mempunyai bacaan platelet rendah, segera cari jalan penyelesaiannya sebelum berlaku sebarang pendarahan. Ini kerana tak mustahil untuk berlaku penurunan platelet yang banyak secara tiba-tiba seterusnya menyebabkan pendarahan yang tidak terkawal sehingga membawa kepada situasi yang boleh mengancam nyawa seperti kejutan dan kegagalan organ.


Rawatan untuk masalah platelet rendah termasuklah pemindahan darah atau platelet, pengambilan ubatan, pembedahan dan pertukaran plasma bergantung kepada punca berlakunya thromboytopenia. Selain rawatan tersebut, pengambilan makanan tertentu juga boleh bantu menaikkan bacaan platlet rendah. 

9 Makanan Terbaik Untuk Naikkan Bacaan Platelet Darah
1. Buah Delima

Buah Delima sangat berguna untuk rawatan platelet rendah. Isinya yang kaya dengan warna merah adalah bukti kepada kandungan besi yang tinggi didalamnya. Buah delima boleh membantu menangani pengurangan platelet dalam darah. Buah ini boleh dimakan mentah atau dalam bentuk jus. Buah ini juga kaya dengan vitamin untuk membantu anda mengekalkan tahap tenaga yang stabil walaupun mempunyai platelet darah rendah.


2. Susu

Susu mempunyai kandungan kalsium yang tinggi, yang boleh membantu badan anda menjana semula bilangan platelet. Kandungan kalsium berfungsi bersama-sama dengan Vitamin K dan fibrinogen protein susu. Ini adalah untuk meningkatkan bilangan platelet anda dan meningkatkan keupayaan darah untuk membentuk gumpalan. Kekurangan kalsium boleh menyebabkan badan anda mengambil masa yang lebih lama semasa proses pembekuan darah, terutamanya apabila berurusan dengan pendarahan yang berlebihan. Selain daripada susu, anda juga boleh mengambil keju, yogurt dan produk tenusu organik untuk mengekalkan tahap kalsium kadar yang optimum.

3. Protein tanpa lemak
Protein tanpa lemak adalah sumber terbaik zink dan Vitamin B12. Nutrien ini penting untuk membalikkan kesan thrombocytopenia. Sekiranya platelet berkurangan dalam badan, anda perlu beralih kepada diet yang mengandungi protein tanpa lemak seperti ayam belanda, ayam dan ikan. Tiram juga dikenali sebagai sumber yang tinggi untuk zink dan perlu dimasukkan dalam pelan diet untuk meningkatkan pengeluaran platelet.


4. Makanan yang kaya dengan Vitamin K

Makanan berkalori tinggi dicadangkan untuk pengeluaran platlet darah yang ideal. Vitamin K ialah bahan yang diperlukan untuk mengekalkan pertumbuhan sel pada tahap yang optimum di dalam badan. Platelet bertahan sehingga 10 hari sahaja di mana kuantiti platelet yang sihat perlu sentiasa dihasilkan untuk menggantikan jumlah yang hilang dalam badan. Telur, hati dan kale merupakan sumber Vitamin K terbaik untuk anda.

5. Makanan yang kaya dengan folat
Kekurangan folat yang teruk di dalam badan boleh menyebabkan pengurangan platelet darah. Untuk mengatasinya, anda perlu mengambil diet yang mengandungi makanan yang kaya folat. Vitamin B9 atau folat adalah sangat penting untuk pembahagian sel yang sihat di dalam badan yang boleh menjadi faktor bermanfaat dalam rawatan untuk kiraan platelet yang rendah. Individu dewasa yang sihat perlu mengambil sekurang-kurangnya 400 mg folat setiap hari sebagai sebahagian daripada diet mereka. Sesetengah makanan yang kaya folat termasuk asparagus, jus oren, bayam dan bijirin diperkaya.


6. Minyak ikan atau minyak flaxseed
Pengambilan sama ada minyak ikan atau minyak flaxseed boleh membantu anda menguatkan sistem imun anda. Ia adalah jauh rendah platelet darah pendekatan rawatan yang penting yang membantu memerangi kecenderungan badan untuk mengelirukan dan menyerang diri sendiri, termasuk platelet. Banyak gangguan autoimun adalah punca utama thrombocytopenia atau kiraan platelet yang rendah. Minyak ini juga membantu dalam mengurangkan keradangan dalam badan serta memperbaiki peredaran darah ke seluruh badan. Anda perlu mengambil sikap berhati-hati dengan pengambilan minyak ikan dan flaxseed kerana ia mungkin bertindak sebagai pencair darah.

7. Makanan yang kaya dengan Vitamin A
Vitamin A adalah penting untuk pengeluaran platelet sihat. Nutrien ini juga penting untuk pembentukan protein dalam badan. Protein yang sihat membantu dalam proses pembahagian sel dan pertumbuhan. Individu dengan platelet rendah penting untuk mengambil makanan yang kaya dengan Vitamin A untuk mengekalkan fungsi badan yang normal. Sesetengah makanan ideal yang tergolong dalam kumpulan ini adalah lobak merah, labu, kale dan kentang manis.


8. Klorofil dari gandum
Klorofil mempunyai struktur molekul yang amat serupa dengan hemoglobin. Lagipun, klorofil pada asasnya dikenali sebagai darah tumbuh-tumbuhan. Nutrien ini mempunyai kesan yang kuat dalam pengeluaran darah keseluruhan dan peningkatan kiraan platelet dalam badan. Jus Daun Gandum terdiri daripada lebih 70% klorofil dan ia adalah salah satu sumber terbaik untuk nutrien.

9. Diet Makrobiotik
Berdasarkan kajian berterusan terhadap keperluan pemakanan untuk badan bersama-sama dengan kajian mengenai corak platelet atau pengeluaran thrombocyte, Platelet Disorder Support Association mencadangkan diet anti-radang untuk tingkatkan platlet darah. Diet ini boleh membantu mengoptimumkan pengeluaran darah. Diet ini mengesyorkan penggunaan yang konsisten bijirin penuh, sayur-sayuran dan kacang organik. Ia juga mencadangkan pengurangan pengambilan protein haiwan kecuali ikan dan keju semulajadi dan yogurt berkualiti tinggi. Diet ini juga mencadangkan untukmengelakkan unsur-unsur makanan tertentu yang mengandungi aspartame, alkohol, limau pahit, kuinina, air tonik dan peria.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat bagi mereka yang ingin berikhtiar secara semulajadi untuk naikkan bacaan platlet darah.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang thrombocytopenia, jom baca entri ini pula..

Masalah platlet darah rendah dan cara mengatasinya.

Untuk dapatkan produk Shaklee yang boleh tingkatkan platlet darah, boleh terus hubungi saya. Saya sedia untuk membantu.

Shikin Satiman
ID : 1147051
Whatsapp/call : 012-9402603
Emel : shikin.azly@gmail.com
Fb : shikin satiman
Fb page : kedai doktorvitamin
Ig : vitamin_sihat_semulajadi

Kawasan COD : Hulu Langat - Bandar Mahkota Cheras - Bandar Tun Hussien Onn - Ampang

CONVERSATION

2 comments:

Back
to top